Menu

Czapka kucharska – co warto wiedzieć?

14 grudnia 2021 - Akcesoria
Czapka kucharska – co warto wiedzieć?

Czapka kucharska jest niezwykle istotnym składnikiem ubioru każdego kucharza. W jakim celu kucharz winien mieć okrycie głowy? Dawnej było one tylko składnikiem ozdobnym. Po jej wielkości oraz upiększaniu można było stwierdzić, jak bardzo dany kucharz był doceniany oraz jak duże doświadczenie ma. Obecnie już nie ma takiej konieczności. Jednak okrycia głowy dalej są pomocne w kuchni. Ich podstawowym założeniem jest zachowanie dobrego poziomu czystości. Koszt czapki kucharskiej jest mały, natomiast jego zakup z pewnością uratuje nas przed trudnymi sytuacjami. Czy należałoby więc kupować czapkę kucharską?

Czapki kucharskie

Czapka kucharska (https://www.bhp-gabi.pl/k962,odziez-robocza-odziez-dla-gastronomii-nakrycia-glowy.html) to, obok fartucha lub zapaski, istotny element odzieży gastronomicznej. Często wykorzystywana jest w średnich oraz wielkich restauracjach. Czapka szefa kuchni podnosi rangę kucharza, jest bardzo funkcjonalna oraz wygodna w użyciu. Co więcej, zmniejsza zagrożenie pojawienia się przypadkowego włosa w podawanej potrawie.

Czapka kucharska – czemu z niej korzystamy?

Czapka kucharska to ważny element profesjonalnej odzieży kucharskiej. Wykorzystuje się ją z rozmaitych względów – nie jedynie tychże praktycznych, lecz również estetycznych. Z okryciem głowy kucharzy połączona jest pewna symbolika; niegdyś – wysokość czapki miała mówić o doświadczeniu oraz funkcji kucharza, więc szefowie kuchni mieli największe czapki. Teraz, czapkę kucharską wykorzystuje się często z powodów sanitarnych. Czapka kucharska pozwoli podtrzymać fryzurę w tejże samej postaci poprzez cały czas jej noszenia.